Historie

Af
Marius B. Holtze
2/21/2025

Denne artikel er en del af artikelserien ‘Ung Kultur i Fokus’ skabt i samarbejde mellem Ung Kult og SEIN. Serien udforsker, hvordan unge kulturaktører i både storbyer og provinsbyer skaber og former lokale fællesskaber gennem kunst, musik og frivillighed. Artiklerne spænder vidt i både form og tone – fra personlige portrætter til dybdegående reportager – og er skabt i et frit samarbejde mellem SEINs producenter og de unge aktører fra Ung Kult. Forvent derfor en levende og varieret serie, der dykker ned i unges kulturprojekter på egne præmisser.

_______________________


I et kort øjeblik føles Vejle som verdens centrum. 


Med åbne arme er jeg blevet lukket indenfor hos kulturhuset Værket, der tilbyder forskellige sociale aktiviteter til unge i Vejle. Der er næsten altid nogle mennesker i Værket, og der bliver også holdt flere aktiviteter om ugen.


Der går ikke lang tid før min guide, Jens Petersen, træder ind ad døren for at vise mig rundt og fortælle en smule om ungemiljøet. Efter at have vist mig stuen, mødelokalerne og den flotte kunst, der hænger rundt på væggene, fortæller han mig om, hvad det var, der fik ham ind i Værket.


Jens’ egen vej ind i Værket stammer fra hans tid på HF, hvor han sammen med sin kammerat fik et lønnet job, ikke en skidegod løn, men bedre end ingenting. Jobbet var som projektværter på Værket.


Arbejdet viste sig at være meget fedt, og efter virkeligt at være blevet grebet af det, kom han med i det, der hedder Ravage, der er et uddannelsesforløb i eventkoordination, projektledelse og personligt lederskab, som er skabt af Jelling Musikfestival og Værket.


Her kom han ud på en masse fede studieture og lærte en hel masse om festivaler, og som gav ham mulighed for selv at være med til at skabe ting på Jelling Festival. Han har efterhånden været med i nogle år, og i øjeblikket arbejder han med at få søgt flere midler til at få lavet lys, bar og få hyret en masse fede dj’s og bands.

For Jens er Værket noget særligt. Han har taget del i et stærkt fællesskab, hvor han har været med til at opstille begivenheder såsom koncerter og skabe fællesskaber, som andre unge kan tage del i. Men Jens oplever også, at mange unge simpelthen ikke har fået øjnene op for Værket.


Unge, der kunne tage del i fællesskabet og bidrage til at gøre stedet endnu federe. Og han mener egentlig, at interessen er der. Ifølge Jens søger Vejles ungdom det, som Værket kan tilbyde. Det handler bare om at larme: at gøre flere unge opmærksomme på, at de eksisterer.


Koncerterne er noget, der samler mange mennesker. Især hvis det er et stort navn, der kommer. Samtidig er det ofte den samme type af mennesker, der kommer til koncerterne. Og derfor arbejder Værket også med at skabe aktiviteter, der appellerer til helt andre målgrupper. 


Blandt andet har Værket opstillet brætspilsarrangementer, som blandt andet har det formål at skabe et fællesskab blandt socialt udsatte unge i området. Her kan man sidde rundt om et bord og spille spil. Selvom det ikke tiltrækker lige så mange mennesker som koncerterne, tiltrækker det til gengæld nogle mennesker, der måske ellers ikke ville være en del af Værkets fællesskab. 


Værket sørger også for at give plads til nogle mere nicheinteresser. Der bliver blandt andet holdt jazzkoncerter, der måske heller ikke får de store besøgstal, men som alligevel giver nogle mennesker mulighed for at udfolde sig. I samarbejde med AURO Vejle har man også afholdt Regnbueaften. 


Når det kommer til at sprede det gode ord om Værket, skal man udnytte de sociale medier. Skabe larm gennem billeder, stories og videoer fra deres begivenheder.


Ungemiljøet startede med kun at have en containerbygning, men blev givet kulturhuset af kommunen i 2014. Der skulle males og renoveres, men det var alt sammen på de unges præmisser. I de første par år var det meget åbent og lidt uorganiseret. Hvis der skulle males en væg, blev der malet en væg, og hvis der skulle hænges et maleri op, så blev der hængt et maleri op. 


Gennem tiden har visionen og Værket været i udvikling, og de oprindelige frivillige er efterhånden blevet ægte voksne. 


Jeg har snart fået set det meste af Værket, der for nyligt har fået en ekstra bygning, som blandt andet Jens er i gang med at renovere, så den kan blive brugt til at holde koncerter. Blandt andet er der en altan, hvor en musiker kan stå og synge til publikum, der står nedenfor. Lige nu er det bare noget, man skal forestille sig, men jeg er sikker på, at med det engagement, Jens har, kan det, der lige nu bare er en altan, i fremtiden skabe en særlig stemning.


På en af Værkets vægge hænger der ”De 10 Gyldne Bud”, der skal fungere som det moralske kompas for alle dem, der befinder sig i Værket. 


Det inkluderer både, at der bliver sagt fra overfor racisme og sexisme men også, at man skal fylde og tømme opvaskemaskinen. Det er gode eksempler på Værkets værdier, synes jeg. Der skal være plads til alle trods hudfarve, køn, identitet og interesse, og ved at favne så bredt, og gøre det tydeligt, at næsten alt kan lade sig gøre i Værket, kan de forhåbentligt opnå den identitet, som de bestræber sig på at få. 


Måske ved alle ikke lige nu, hvor fedt Værket er, men det er der efterhånden flere og flere, der gør, blandt andet fordi de favner så bredt og formår at skabe en særlig stemning. Jeg forestiller mig, at det på et tidspunkt overhovedet ikke er en udfordring at lokke folk til. 


For nogle mennesker har Værket været hele deres ungdom. Her på stedet har folk lært en masse om dem selv, fået erfaringer, der vil kunne vare hele livet og oplevet et stærkere fællesskab, end de nogensinde kunne turde drømme om.


Ved at tilbyde et så bredt udvalg af fede aktiviteter, kan man kun håbe på, at endnu flere unge i Vejle vil føle sig tiltrukket af Værket. Jeg har uanset hvad haft en hyggelig tur med at besøge dem.

Bliv
Medlem

Ung Kult (Ungdommens Kulturelle Platform) er en forening, med fokus på kulturelt iværksætteri for, med og af unge (primært 15-30 år).